Voor sportverenigingen met een eigen locatie zijn de energiekosten vaak een grote kostenpost. De buitenverlichting of het gasverbruik in clubhuis of kantine springen daarbij het meest in het oog.
Voor de energiebesparing en de verduurzaming van uw sportvereniging is er een aantal interessante subsidie- en besparingsmogelijkheden:
Subsidie energieadvies
Wij hebben ervaren energieadviseurs die de verenigingen kunnen adviseren bij het verduurzamen van hun accommodaties. Deze adviezen zijn veelal gratis voor sportclubs. Zij ontvangen een subsidie voor onze adviezen.
Overzicht subsidie-maatregelen
Voor verduurzaming bij sportverengingen (een veelheid aan maatregelen) is er een subsidie beschikbaar van 20% van de investering. Informatie over deze regeling vindt u hier:
https://www.dus-i.nl/subsidies/stimulering-bouw-en-onderhoud-sportaccommodaties
Sportlening
De BNG bank biedt een sportlening aan voor zonnepanelen. Informatie hierover vindt u op:
https://www.bngduurzaamheidsfonds.nl/leningen/sportlening/aanvraagproces-sportlening/
Er is wel een garantiestelling vereist waarover u informatie vindt op:
https://sws.nl/borgstelling-aanvragen/direct-aanvragen/
Lease van zonnepanelen
Hiermee worden de sportclubs volledig ontzorgd. Er zijn verschillende opties beschikbaar in de markt. Het meest toegepast is operational lease. Wij werken hiervoor o.a. samen met Zelfstroom zakelijk.
De drieslag
Dit is een concept waarbij wij samenwerken met de lokale energiecoöperatie of stichting en het coöperatieve energiebedrijf OM | Nieuwe Energie.
Samen met de lokale energiecoöperatie ontzorgen wij sportclubs bij het plaatsen van zonnepanelen op hun accommodaties maar combineren dat met:
- energie inkopen bij OM|Nieuwe Energie
- een informatiebijeenkomst over PV-panelen voor de leden
- informatie over het overstappen van de club en leden naar OM|Nieuwe Energie
De club krijgt voor ieder lid dat overstapt naar OM|Nieuwe Energie voor levering van energie € 25/per jaar.
Daarmee kan de club de rente en aflossing van de (duurzaamheids)lening betalen.
Postcoderoos of SDE++
Dit zijn regelingen waarmee een collectief zonnedak kan worden gerealiseerd. De club zelf doet mee maar ook de leden of andere mensen en organisaties die betrokken zijn bij de club. Dit is interessant als er een groot oppervlak (eventueel grondgebonden rondom het veld, op tribune, etc) beschikbaar is voor zonnepanelen. Hieronder vindt u kort wat informatie. Voor uitgebreide informatie vragen wij u contact met ons op te nemen.
Postcoderoos-regeling (officieel: Regeling Verlaagd Tarief)
Hierbij investeren clubleden of andere belangstellenden in zonnepanelen op het dak of het terrein van de club. Ze krijgen hiervoor een korting op hun energienota.
SDE+
Als er ongeveer 500 zonnepanelen op het dak of het terrein van de club kunnen worden geplaatst is dit een interessante subsidiemogelijkheid. De club legt een maximaal aantal panelen. Ze krijgt dan 15 jaar lang subsidie voor de geproduceerde stroom. De elektriciteit die ze niet zelf nodig heeft, verkoopt ze aan een energiebedrijf.